Co biegacze powinni wiedzieć o kawie

Coraz częściej w świadomości ludzi kawa i bieganie idą ze sobą w parze. Zwłaszcza, że profesjonalni biegacze coraz częściej zanurzają się w świecie kawy rzemieślniczej. Ostatnio, linden & true coffee została założona przez Desiree Linden, zwyciężczynię Maratonu Bostońskiego, jej męża Ryana oraz Bena i Sarę True. Dodatkowo, profesjonalny biegacz trailowy Jax Mariashzałożył STOKED Roastersz salą degustacyjną i palarnią w Hood River w stanie Oregon oraz barem espresso w Park City w stanie Utah.

Sportowcy inwestujący swój czas w rozwój własnych palarni i mieszanek pokazują, że kofeina może być integralną częścią treningu - jeśli wiesz, jak wpływa na Twoje ciało i trening.

ODNOTOWANE EFEKTY DZIAŁANIA KAWY

Badanie opublikowane w Food and Chemical Toxicology w styczniu 2014 roku zauważono, że jeśli chodzi o to, co piją Amerykanie, kawa jest największym czynnikiem przyczyniającym się do naszego spożycia kofeiny. Wiele osób nie zaczyna bez niej swojego poranka - w tym biegacze - i podczas gdy inne kultury często spożywają swoje espresso i cappuccino po posiłku lub jako popołudniowy pick-me-up, Amerykanie są znani z tego, że sięgają po filiżankę zaparzonej javy lub ustawiają się w kolejce w Starbucksie we wczesnych godzinach porannych. Co dokładnie robi dla naszego organizmu, aby rozpocząć dzień?

"Kawa może zwiększać wydajność i skupienie, ale tak jak wzrost adrenaliny może mieć takie skutki, może również powodować zaburzenia snu i bezsenność, a także zwiększać niepokój" - wyjaśnia Amie Dworecki, dyrektor generalny firmy Running with Life, holistycznego trenera biegania i wellness. "Niektóre badania wykazały, że kawa może mieć pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i powodować, że organizm spala więcej paliwa z tłuszczu. Nowsze badania wykazały minimalny efekt odwodnienia z kawy, w przeciwieństwie do wcześniejszego przekonania, ale anegdotycznie, dla niektórych, może nadal zwiększać diurezę."

Dworecki dodaje, że jak ze wszystkim, najlepszy jest umiar, zwłaszcza, że kawa może negatywnie wpływać na układ żołądkowo-jelitowy u niektórych osób, powodując rozstrój żołądka. Choć może powodować niepokój w tym obszarze, który dla biegaczy byłby przeszkodą w połowie biegu, są zauważone korzyści wydajności. W rzeczywistości, badanie opublikowane w The Journal of Food Science w kwietniu 2010 r. wymieniają korzyści dla sprawności fizycznej, takie jak zwiększenie poziomu wytrzymałości, zmniejszenie zmęczenia, a nawet powiązania z utratą wagi.

ZNALEZIENIE WŁAŚCIWEJ MIESZANKI

Przy tak wielu mieszankach, śmietankach i sposobach spożywania kawy, skąd możesz wiedzieć, która jest dla Ciebie odpowiednia? I czy istnieje "właściwy sposób" picia kawy przez biegaczy? Krótka odpowiedź na te pytania brzmi następująco: Preferencje każdego z nas będą inne.

"Zawsze mówię, że jesteśmy eksperymentem jednego" - zauważa Dworecki. "Naprawdę potrzeba trochę testów, aby zobaczyć, co działa najlepiej dla indywidualnego biegacza".

Jeśli chodzi o rodzaj palenia i ziaren kawy, w grę wchodzą preferencje smakowe osoby pijącej. Znajdziesz różne smaki i ilości kofeiny z ziaren wykonanych w różnych regionach, a wszystko sprowadza się do próbowania różnych rodzajów. Na przykład, Mariash zauważa, że im jaśniejsze jest palenie, tym więcej smaku i kofeiny zawiera.

Oprócz smaku, Mariash poleca brać pod uwagę to, jak mieszanka wpływa na nasze samopoczucie i odnotowywać jej wpływ na nasz organizm. Śledzenie tego jest świetnym sposobem dla biegaczy, aby wiedzieć, co będzie działać najlepiej z ich żołądkiem w dniu wyścigu lub przed szczególnie ciężkim biegiem treningowym.

"Jeśli żołądek jest wrażliwy na kwasowość w kawie, zaleca się picie kawy parzonej na zimno" - ujawnia Mariash. "Jest to o wiele łatwiejsze dla brzucha ze względu na wycięcie większości kwasowości. Dla tych, którzy mają wrażliwe żołądki, zalecamy dodanie do kawy jakiegoś jedzenia. Śmietanka i mleko mają tendencję do bycia cechą charakterystyczną dla smaku".

ZNALEZIENIE SWOJEGO SŁODKIEGO PUNKTU

Eksperymentując i wiedząc, jak Twój organizm w szczególności reaguje na kawę i kofeinę, możesz określić najlepszy czas na picie jej podczas treningu. Być może będziesz musiał dostosować się i wypić filiżankę kawy po porannym biegu zamiast przed lub upewnić się, że pijesz ją na kilka godzin przed startem wyścigu, aby mieć czas na trawienie.

W tym samym czasie możesz zdecydować, że nie chcesz pić kawy przed długimi biegami, więc nie czujesz, że jest to niezbędna część Twojej rutyny biegowej.

"Niektórzy ludzie nie lubią czuć, że muszą 'polegać' na czymkolwiek, aby uzyskać wydajność (lub nawet funkcjonować, jeśli wypije się wystarczająco dużo kawy przez wystarczająco długi czas)" - przyznaje Dworecki. "Na przykład, co jeśli jest to dzień wyścigu, a biegacz nie ma dostępu do kawy? Jeśli jest to pożądane, powinno to być częścią ogólnego planowania i strategii biegacza."

Jeśli szukasz, aby kawa była częścią twojego rytuału przed biegiem, tak jak Mariash, możesz być kreatywny i wykorzystać czas parzenia kawy, aby się rozgrzać. Odkrywa, że delektowanie się filiżanką kawy przed włożeniem butów do biegania to świetny sposób na rozluźnienie się w dzień i jej trening.

Parzenie kawy to także motywacja do ćwiczeń siłowych; trening siłowy jest niezbędny w biegach ultra, a tym bardziej w wyścigach etapowych" - zdradza Mariash. "Mam zwyczaj wykonywania następującej rutyny siłowej, gdy moja francuska prasa się zaparzy: Robię 100 powietrznych przysiadów/wypadów, gdy czajnik się parzy, a następnie 30 skośnych dipów bocznych na każdą stronę. Wlewam gorącą wodę do ekspresu i podczas parzenia kawy robię 4 minuty wymachów bocznych z taśmą. Potem voila, możesz cieszyć się kawą i wiedzieć, że twoje codzienne ćwiczenia stabilizacyjne są kompletne."

0 Shares